Mötesplats för alla Sveriges chokladälskare & pralinmakare med info om chokladevent, kurser, workshops

Saltlakrits- och salmiakkola

Form: CW2295

Färg/mönster: Färger från Femtorp. Pralinskal fingermålade med svart färg och stänkmålade med brons och guld.

Skal: Mörk choklad 100% Hacienda San José. Tunna chokladen med 3-5% kakaofett.

Fyllning 1: Lakrits- och salmiakkola

Räcker till 2,5 halva formar

1 dl grädde
40g smör
1 nypa havssalt
8g lakritspulver
3g salmiakpulver
125g socker
85g glykos
50g ljus choklad

Beskrivning
1. Värm grädde och smör och blanda havssalt och lakritspulver och låt stå
2. Hetta upp glykosen och häll i socker och värm till 155 grader (bärnstensfärgat)
3. Ta av grytan från värmen
4. Häll i blandningen med grädde, smör, havssalt och lakritspulver i glykos och sockerblandningen
5. Blanda ner den hackade chokladen
6. Värm till omkring 95 grader (kulprov = ta kolan när den har bra konsistens)
7. Precis innan du tar grytan av värmen vispas salmiakpulvret snabbt ner
8. Häll av kolan för att svalna

Fyllning 2: Ganache på ljus choklad 45% Hacienda San José

Beskrivning:

Räcker till 2,5 halva formar

150 g grädde

270g ljus choklad

Beskrivning

1. Koka upp grädden och häll i omgångar över chokladen och rör om. Använd mixerstav för att få en smidig ganache

2. Låt svalna och fyll resten av pralinen