Vi har slipat på poängsystemet och feedback. Poängen syns inte under bedömningen, men strax innan finalen läggs allas poäng ut, förutom 10 finalister och inga placeringar är synliga. Alla kan sedan räkna själv ut placeringen om de vill, förutom 10 finalisterna
10 finalisterna nollställs och alla i juryn smakar/bedömer alla 10 finalister igen från 0.

Varje underkategorin kan bedömas med poängen 0-5, totalpoängen blir det 105 poäng (från en jurymedlem, förutom TOP 10, som nollställs innan finalen). Alla kategorier har tre underkategorier, förutom den viktigaste kategorin SMAK, som har sex underkategorier (du kan få mer poäng här). Det här systemet ger möjlighet att se exakt vad man som tävlande, är duktig på och vilka moment kan man förbättra i sitt skapande av chokladpraliner.

1. UTSEENDE (glans, färgval, målningsteknik)
2. TEKNIK YTTRE (Skal, botten, möte mellan skal o botten)
3. SMAK (smak upplevelse, tydlighet i smaker, smakkomposition, balans mellan fyllningar, val av choklad ihop med smaker (smakmässigt, ej varumärke), extra poäng exceptionell smak)
4. TEKNIK INRE (lager/fyllningsteknik, emulgering/receptbalans ganache, konsistens övriga fyllningar)
5. KREATIVITET (matchning smak och utseende, pralinnamn, kreativitet/nyskapande)
6. HELHET (helhet intryck-kvalitet, ev. skador/ defekter, ingrediensval (renhet, tillsats, egna råvaror))

0 poäng – Icke bra
1 poäng – OK
2 poäng – Ganska bra
3 poäng – Bra
4 poäng – Väldigt bra
5 poäng – Perfekt