Mötesplats för alla Sveriges chokladälskare & pralinmakare med info om chokladevent, kurser, workshops

MILLY MAGNUSSON – vinnaren av Det Stora Pralinslaget 2019

Milly Magnusson vann Det Stora Pralinslaget 2019 med sin nyponpralin ”Höststrand”. Så här beskriver Milly sin tävlingspralin:
”Kryddig NyponKaramell med Timutpeppar & Kanel, Krispig NyponRosMaräng samt Syrlig Nypon-& ApelsinGanache, balanserat med medelmörk Choklad”. I pralinen har Milly valt att arbeta med Valrhona och blanda Criollo-baserade fruktiga chokladen ’Tanariva’ med något Kryddigare ’Bahibe’. Skalet är gjutet med Callebaut 2815.
”Ni vet den där tiden på året när nyponen mogna glöder av färg längs strandkanten, när några enstaka vilsna nyponrosor fortfarande lyser upp med ett färgstänk mot horisonten? När Luften känns krispig och klar och höstvindar börjar svepa in och väcker suget efter kryddigare och mustigare smaker? DET är vad jag har försökt fånga i en frisk handmålad chokladpralin på egenplockade nypon och nyponrosor från ett av sina barndomshem längs Hallandskusten.”
Så här lyder juryns motivering: Spännande och innovativt hantverk både på utsidan och insidan med svenska smaker!

Milly Magnusson Javenius, är en 28 år gammal Skånestös, bosatt i Göteborg. Hennes passion för Choklad och det söta köket har varit med henne sen barnsben då hon helst hängde med familjen i köket.
Men som pluggis ledde skolan henne på en annan väg. Naturvetenskapligt Gymnasium, en påbörjad Dietistutbildning och en Civilekonomexamen i Marknadsföring på Handels i Göteborg. Allt präglades dock av hennes Smakintresse, då hon vid sidan om jobbade extra som ”forskningsbagare” i Diabetesstudier, och i olika roller inom Restaurangbranchen, samt studerade till Sommelier.
Chokladintresset har alltid genomsyrat hennes liv, i resor till kakaoursprunget hos MayaIndianerna i Mexico, till Schweiz, Belgien och Frankrike. Där hon grävt ner sig i den magiska kakaofruktens historia.
2015 förlorade hon en kär familjemedlem, men ur den sorgen fick hon ett uppvaknande och bestämde sig för att följa sitt hjärta och satsa på det söta köket fullt ut.
Hon skrapade ihop sina sparpengar och tog då alla kurser hon kunde komma över inom choklad och konditori, och var runt hos flera framstående svenska konditorer. Detta ledde till väldigt värdefull lärlingstid.
Detta i kombination med en köksmästare (på restaurangen där hon serverade) som verkligen trodde på henne, fick hon börja jobba med desserter i köket och stod slutligen som ansvarig när Liseberg bestämde sig för att öppna eget Chocolaterie. Denna lilla Chokladbutik drev hon i 2 år och fick verkligen utmana sig med egen utveckling.

Sedan dess har hon jobbat i kallköket på flera restauranger i Västsverige; bland annat varit Dessertansvarig kock GöteborgsOperan. Sommargästspelat på Sand i Båstad, och nu senast har hon arbetat på en av Göteborgs stjärnrestauranger, SK mat & människor.
Milly har fortsatt gå kurser både i Sverige och Frankrike (Delvis via Werners Education och på Valrhona Ecole Chocolat i både Versailles & Tain’l Hermitage)

Just nu är Milly med i uppstarten av en ny restaurang i Familjen Orrmyrs regi, i Göteborgs Saluhall, samtidigt som hon driver eget företag ihop med sin kärlek (Som också är Kock och Sommelier, och vars smakintresse förde dem samman). De leverar praliner till flera av Göteborgs innerstadskrogar, gör personliga bröllopspraliner, tårtor och kombinerar det gemensamma dryckesintresset i provningar och föreläsningar, och visar det hela på hennes Instagram @millyskonditorifantasi.
Det viktigaste för Milly är SMAK, alla kategorier och hon inspireras otroligt mycket av naturens säsonger och lokala reko råvaror. Hon föredrar att plocka sina smaksättare själv (Som nyponen och nyponrosorna i tävlingspralinen här) och väljer främst choklad utifrån vilka smaker hon vill framhäva, hon älskar alla typer av choklad och kan inte förmå sig att favorisera någon typ. Men generellt tycker hon att man alltid ska trycka på med MYCKET (naturlig) smak, en ChokladPralin kan verkligen bli en liten smakexplosion med rätt balanserad syra eller sälta mot chokladens sötma eller ljuva bitterhet.
Hon tycker också det är viktigt att framåt tänka mer hållbart och gynna schyssta chokladproducenter, det är hennes mål att fokusera ännu mer på det kommande året!

Milly håller på att starta upp en riktig webbshop för chokladpraliner etc och på deras nyöppnade lilla matbar Salut i Göteborgs Saluhall kan man avnjuta en (något förenklad, utan maräng) Nyponpralin med samma fyllningar! Och ev kommer vinnarpralinen i sin helhet dit eller till SK inom kort.

millyskonditorfantasy