Milly Magnusson

Milly Magnusson vann Det Stora Pralinslaget 2019 med sin nyponpralin ”Höststrand”. Så här beskriver Milly sin tävlingspralin: ”Kryddig NyponKaramell med Timutpeppar & Kanel, Krispig NyponRosMaräng samt Syrlig Nypon-& ApelsinGanache, balanserat med medelmörk Choklad med fruktiga & kryddiga inslag”. ”Ni vet den där tiden på året när nyponen mogna glöder av färg längs strandkanten, när några enstaka vilsna nyponrosor fortfarande lyser upp med ett färgstänk mot horisonten? När Luften känns krispig och klar och höstvindar börjar svepa in och väcker suget efter kryddigare och mustigare smaker? DET är vad jag har försökt fånga i en frisk handmålad chokladpralin på egenplockade nypon och nyponrosor från ett av sina barndomshem längs Hallandskusten.” Så här lyder juryns motivering: Spännande och innovativt hantverk både på utsidan och insidan med svenska smaker!

Milly Magnusson Javenius, är en 31 år gammal Skånestös, bosatt i Kungsbacka. Hennes passion för Choklad och det söta köket har varit med henne sen barnsben då hon helst hängde med familjen i köket. Men som pluggis ledde skolan henne på en annan väg. Naturvetenskapligt Gymnasium, en påbörjad Dietistutbildning och en Civilekonomexamen i Marknadsföring på Handels i Göteborg. Allt präglades dock av hennes Smakintresse, då hon vid sidan om jobbade extra som ”forskningsbagare” i Diabetesstudier, och i olika roller inom Restaurangbranchen, samt studerade till Sommelier. Chokladintresset har alltid genomsyrat hennes liv, i resor till kakaoursprunget hos MayaIndianerna i Mexico, till Schweiz, Belgien och Frankrike. Där hon grävt ner sig i den magiska kakaofruktens historia. Förlusten av en kär familjemedlem fick henne att inse att livet är för kort för att inte satsa på sina drömmar. Hon skrapade ihop sina sparpengar och tog då alla kurser hon kunde komma över inom choklad och dessert, och var runt hos flera framstående svenska konditorer. Detta ledde till väldigt värdefull lärlingstid. Detta i kombination med en köksmästare (på restaurangen där hon serverade) som verkligen trodde på henne, fick hon börja jobba med desserter i köket och stod slutligen som ansvarig när Liseberg bestämde sig för att öppna eget Chocolaterie. Denna lilla Chokladbutik drev hon i 2 år och fick verkligen utmana sig med egen utveckling. Sedan dess har hon jobbat i kallköket på flera restauranger i Västsverige; bland annat varit Dessertansvarig kock på GöteborgsOperan. Hon har också hunnit Sommargästspela på Sand i Båstad, samt jobbat på flera innerstadsrestauranger i Göteborg, så som stjärnkrogen SK mat & människor, Saluhallen och Restaurang Natur. Milly har fortsatt gå kurser både i Sverige och Frankrike (Delvis via Werners Education och på Valrhona Ecole Chocolat i både Versailles & Tain’l Hermitage).

Milly driver sedan flera år tillbaka eget företag, med stöttning av sin kärlek (Som också är Kock och Sommelier, och vars smakintresse förde dem samman). De gör under namnet ”Gastrodidakt” allt från personliga praliner, tårtor, kakor & desserter till matcatering och kombinerar det gemensamma dryckesintresset i provningar, kurser och föreläsningar.

Efter att ha haft ett uppehåll av föräldraledighet, ofrivilligt förlängt av en avdansad hälsena, kör nu Milly äntligen igång igen. Samtidigt som hon är med och utvecklar Couvertyr hos Göteborgska Bean-to-Bar – producenten Standout Choolate, och agerar skribent för Journal Chocolat ibland. Det viktigaste för Milly är SMAK, alla kategorier och hon inspireras otroligt mycket av naturens säsonger och lokala reko råvaror. Hon föredrar att plocka sina smaksättare själv (Som nyponen och nyponrosorna i tävlingspralinen här) och väljer främst choklad utifrån vilka smaker hon vill framhäva samt den goda kvaliteten och sjyssta bakgrunden. Men generellt tycker hon att man alltid ska trycka på med MYCKET (naturlig) smak, och älskar tydliga smaker och välbalanserade lager. Lite utav Millys signum har också blivit hennes egengjorda naturliga pralinfärger. Hon trycker också på hur viktigt det är att tänka på hållbarhet, chokladkvalitet och att gynna schyssta chokladproducenter. Det är för henne en hjärtefråga och ett absolut måste för kakaobranschens framtida existens.
Milly är Juryns ordförande i DSP 2022.

millyskonditorfantasy

DSP 2019 vinnare Milly Magnusson