Michael Olsen

Michael och hans fru Jytte Olsen gör denna Chokladresa tillsammans. Michael är född på Bornholm 1964 och uppvuxen på en bondgård, så han är bonde från början. Han är utbildad Mejerist & Mejeritekniker i Danmark och har sedan 1981 jobbat inom mejeribranchen. Michael har rest i hela världen, jobbat i Tetra Pak och sedan 2007 som konsult med egen firma i livsmedels branschen.
Första kontakten med choklad verksamheten var i 2007 och det är även då han fick kontakten med ön Fiji. År 2012 köpte de en Kakaofarm. En intressant detalj är att det enda sättet att få hela rostade bönor, är att handskala dem. Paret exporterar alla bönor till Danmark och Finland just nu, men kommer mycket snart att själva importera dem, då de har satsat på egna lokaler hemma i Sverige, närmare sagt i Löderup på Österlen. Deras farm på Fiji är självklart Organic och OFF-Grid.
Tanken är att att ha ett lager till egna bönor, eventuellt café och ”Tree to Bar” kurser – en liten chokladfabrik, där hela processen från böna till färdig choklad är helt i egna händer. Enligt Michael kommer de vara dem enda i Norden, att göra choklad av egna bönor.

Angående pralintillverkningen så har Michael gått två kurser. Först nere i Singapore hos Mr Reto på Chocolateatelier och sedan en hos Ann på Cacaofoni i Malmö.

olsenfarmfiji

Youtube:  https://youtu.be/ZQ1pJX3Cs-A