Här presenteras de fyra juryteam som kommer att provsmaka och bedöma alla tävlingsbidrag i Det Stora Pralinslaget.

Team Martin Morand och Malin Haak

Martin Morand
Martin Morand

Martin Morand är en välmeriterad kock/konditor med många medaljer runt halsen. Med sina 19 år i tävlingssammanhang har han lyckats kamma hem titlar som OS-medaljör, världsmästare, dessertmästare och nu senast aktuell med Konditorlandslaget som för första gången någonsin i Sverige förra året kammade hem titeln Europamästare i Coupe du Monde de la Patisserie European Cup. Martin ansvarade för lagets chokladskulptur och plated dessert.

Martin föredrar att tänka utanför boxen och att nöta och nörda för att nå perfektion, oavsett om det är en chokladpralin, skulptur eller dessert. Han hämtar mycket av sin inspiration och energi från naturen och hans styrkor är hans öga för detaljer, totalt fokus och ett brinnande hjärta som klappar lite extra, eller väldigt mycket mer, för det söta.

Som liten grabb fick han hänga med i farfars bageri och om julen blev pepparkakshusen både större och mer avancerade för varje år som gick. Det var där allting började och än idag fullkomligt älskar han sitt yrke och mångsidigheten med det. Efter vinsten i Dessertmästarna 2015 blev han tillsammans med Jonas Nilsson något av en trendsättare inom pralintillverkning med olika tekniker och designs. Idag driver och livnär han sig på sitt eget företag Kreativ Gastronomi Österlen AB som konsult med varierande uppdrag och kurser inom branschen.

www.pastryinspiration.com

Pastry Inspiration – Martin Morand

@martin.murre.morand

 
Malin Haak
Malin Haak

Malin Haak är en utbildad kock som alltid haft förkärlek till desserter och äventyr. Som 4-åring var drömmen en egen godisaffär och första sommarjobbet som 14-åring blev i glasskiosken. Senare i gymnasiet började tävlandet, redan då med vinster som i förlängningen tog henne till New York. Jobb på Aquavit var en dröm som gick i uppfyllelse. Hon tävlade tillsammans med Martin på den söta sidan i det militära kocklandslaget i både OS och VM där de 2010 kammade hem titeln som världsmästare. Kanske mest känd för sin senaste vinst i Dessertmästarna 2017 där hon såklart inte kunde vara sämre än Martin som nämnt vann 2015. Numera har hon sedan snart ett år tillbaka rollen som chefskonditor på Olof Viktors på Österlen.

Malin har aldrig haft några egentliga favoriter eller specialiteter inom varken mat eller bak utan drivs av att ständigt utmanas, utvecklas och förbättras, att låta det kreativa vara motorn och möjligheten att få skapa nytt. Älskar choklad, tycker att det är kul att jobba med och inte minst att äta, äter det i princip dagligen! ”I kombination med salt, kola och nötter med influenser från t.ex. rosmarin och citron, ja då är man hemma.”

@malin.haak

 

Team Nora Chokladskola

Chokladskolan i Nora slog upp portarna i september 2009 och är Sveriges ledande chokladskola i sitt slag!

www.chokladskolan.com

Nora Chokladskola AB

 
Ingela Svedbro
Ingela Svedbro

Ingela Svedbro började sin bana som företagare redan som 13-åring med att sälja julgranar och dörrkransar på Vaksala torg i Uppsala. Hon fick blodad tand av företagandet och efter att ha utbildat sig till konditor startade hon ett pralinmakeri i Västerås som snart utvecklade sig till ett utbildningsföretag. Efter tre år i Västerås gick flyttlasset till Nora. Valet av Nora var resultatet av en vetenskaplig undersökning. Efter att ha samkört brottsregister och näringslivsstatistik, bott på hotell och tittat på topografiska kurvor kom paret Granbom/ Svedbro fram till att Nora är Sveriges bästa stad att leva i.

Det bästa med jobbet som chokladlärare är att se våra elevers kapacitet, säger Ingela. Vi har elever som gjort otroliga resor, men alla vill inte bli professionella chokladmakare. Många tycker det är skönt att bara komma iväg och få egen tid ett par dagar. Själv varvar Ingela helst ner med olika hantverk som att sticka, göra hård tvål och renovera gamla möbler. Odling är ett annat intresse.

Marcus Granbom
Marcus Granbom

Marcus Granbom är i grunden grafisk formgivare. Men efter 15 år i reklambranschen sade han upp sig för att jobba med hans och Ingelas företag på heltid. Som barn jobbade Marcus extra som polkagrisbagare. Idag hjälper han till att undervisa just i karamellkokning. Men det är en annan gris som är favoriten- den i marsipan. Personligt rekord är 2 kg marsipan på en kväll. När Marcus inte smygäter marsipangrisar gillar han att bygga. Han har ritat och byggt ett miljösmart trähus. Att bygga ekologiskt och hållbart är ett stort intresse. Nästa projekt är lavar till bastun. Om man bor granne med Marcus och Ingela har man nakenbadet i norr och deras vedeldade bastu med glasdörrar i söder.

 

Team Pastry by Joel Lindqvist

www.pastrybyjoellindqvist.se

Joel Lindqvist
Joel Lindqvist

Joel Lindqvist är kanske mest känd för allmänheten efter att ha vunnit Dessertmästarna 2014, men han har många fler meriter på sin lista och är just nu aktuell som en av fem finalister i Årets Konditor 2019! Joel är i grunden utbildad kock men har alltid haft en förkärlek för just konditorsyrket. Efter vinsten i Dessertmästarna blev han pastrychef på Malmö Lives restauranger Kitchen & Table och Eatery Social Taqueria. 2016 startade han Mat- och chokladstudion i Malmö där det serveras veganska luncher, tårtor och andra bakverk samt praliner, glass med mera. Fokus i Joels matlagning ligger på riktigt bra lokala råvaror och nyfikenheten på kända och okända smakkombinationer. Joel gillar hallon/ros och havtorn/kola samt lite ovanligare örter som t.ex. myskmadra när han tillverkar praliner och andra desserter. Mat- & chokladstudion har omnämts bland bästa konditorier i Skåne i White Guide Café 2017.

Mat- & chokladstudion / Pastry by Joel Lindqvist

@pastrybyjoellindqvist
@matochchokladstudion

 
Fanny Johansson
Fanny Johansson

Fanny Johansson är nyligen examinerad från yrkeshögskolan i Kristianstad bageri/konditori där hon även tog gesällbrev och dessutom blev utnämnd till årets gesällelev. Hon gjorde en del av sin praktik hos Joel i Malmö och fick anställning där redan innan hon avslutat skolan. Trots sin unga ålder har hon redan tävlat och dessutom vunnit SM Unga Bagare 2019 och är därmed med i det svenska juniorbagarlandslaget.

Fanny älskar att jobba med choklad för att det är så lätt att experimentera med – ”man kan ju bara smälta om det ifall det inte blir som man tänkt sig!” Hon har jobbat en hel del med choklad som i att göra praliner men även testat att skapa olika chokladskulpturer. Fannys favoritsmaker på praliner är antingen något med lakrits eller något nötigt men hon är öppen för det mesta!

@konditorfanny

 

Team Journal Chocolat

Journal Chocolat

Det vinnande bidraget och vinnaren i Det Stora Pralinslaget 2019 kommer att presenteras i Journal Chocolats vårnummer 2020. Journal Chocolat är Nordens enda tidskrift om choklad, grundad 2004. Serverar inspirerande recept, läsvärda och välskrivna reportage som ger dig mer kunskap om choklad och den fantastiska råvaran kakao. Berättar om de spännande personligheterna som skapar den bästa chokladen, hälsar på hos chokladmakare, pralinörer, konditorer och dessertkockar. Utkommer med två välmatade att-spara-nummer vår och höst. Du kan prenumerera på Journal Chocolat eller köpa lösnummer i välsorterade choklad- och delikatessbutiker samt på Pressbyrån. Följ oss på Instagram, vi gör inlägg nästan dagligen!

www.journal-chocolat.se

@journal_chocolat

Per-Olof von Brömsen
Per-Olof von Brömsen

Per-Olof von Brömsen
Redaktör för Journal Chocolat, i mediebranschen sedan tidigt 1980-tal. Chokladentusiast som till och med provat baconchoklad från Chicago. Håller ständigt ett öga på vad som händer i chokladvärlden när han inte testar nya specialkaffesorter eller nosar upp spännande tyska viner som ingen i Sverige hört talas om. Svänger snabbt ihop en brownie på mörk ursprungschoklad och har alltid rågsurdeg på gång. Gillar äpplen, kor, kulturspannmål och att rensa ogräs i köksträdgården. Favoritchoklad: Beror lite på vad klockan är. Finns ofta nåt som passar för stunden.

Karina von Brömsen
Karina von Brömsen

Karina von Brömsen
Marknadsansvarig för Journal Chocolat. Läser också korrektur med största noggrannhet, gör en och annan intervju och har goda kontakter med ”alla” i chokladsvängen. Mångårig chokladälskare som gillar allt från riktigt mörka ursprungschoklader till söta praliner, helst med spritfyllning (spritsorten är inte så viktig). Jobbat med media sedan 1980-talet, har under några år också haft eget lantbruk med hereford-kor. Ambitiös hemmakock som gärna kryddar såsen med kärlek och choklad. Dricker helst specialkaffe, ju exklusivare desto bättre. Älskar djur – speciellt franska bulldogar och värphöns. Kan namnet på de flesta växter.