Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Naturpralinen-skylt.jpg

Pralinslaget har varit i Norra Värmland och besökt Marie Axelsson på Naturpralinen i Sysslebäck. Marie startade Naturpralinen 2007 efter att ha arbetat i restaurangbranschen över 25 år.

Naturpralinen ligger i en gammal skola som Marie delvis byggt om för att fungera som chokladfabrik. En vågad investering i en by med 400 invånare i Klarälvdalen i norra Värmland. För Marie som är uppvuxen i trakten var inte valet svårt att starta eget i Sysslebäck efter att ha pendlat i många år till Trysil i Norge.

När Marie startade Naturpralinen var det inte så vanligt att tillverka praliner men det var en dröm som Marie haft sedan länge och hon kan fortfarande inte tänka sig att arbeta med något annat, trots att det är ett tufft arbete att själv sköta all tillverkning i chokladfabriken.

Naturpralinen tillverkar praliner som säljs i hela landet och en del av försäljningen går också till Norge. Förutom pralintillverkning kan man hos Marie avnjuta populära kolastänger i olika smaker som till exempel ”dunderkola, salmiakkola och chokladkola”. Under högsäsongen på sommaren har chokladfabriken även ett Kafé och det tillverkas glass i mängder.

Marie tillverkar allt från grunden och bären i glass och praliner är till största delen självplockade i och omkring Sysslebäck där det finns både hjortron, blåbär och lingon. Hallon, aronia och vinbär finns i egen trädgård. Att gå ut i skogen och plocka bär tycker Marie är avkoppling trots risk för möten med björn!

Marie har även tagit fram egna formar som denna med ett älghuvud. Pralinerna målas för hand med naturliga ingredienser från till exempel bär och frukt. Den egenhändigt tillverkade mandelmassan gör Marie av mandel från Spanien och den färgas nu till Påsk gul av saffran.

Förutom egen tillverkning har Marie också chokladprovningar i både Sverige och Norge.

Chokladen som används ska vara av god kvalitet och att chokladtillverkaren också tar ett socialt ansvar för dem som arbetar på plantagerna anser Marie som viktigt.

Ett stort tack till Marie för ett härligt och generöst mottagande med visning av chokladfabriken och provsmakning av kola och praliner.