Här kommer lite tips, hur man bäst kan skicka praliner, så att de kommer fram hela och glansiga. 100% garanterat blir det aldrig, men det är mycket som man kan förbereda så bra som möjligt.
*använd alltid insats i din pralinask
*använd även ”knäckformar” i papper i insatsen för att pralinerna ska inte vända sig
*ha extra wellpapp både under och över insatsen/pralinerna i din ask, för att pralinerna ska inte kunna röra sig
*linda in pralinasken i flera varv bubbelplast eller använd frigolit/papper för stötdämpning innan du lägger pralinasken i asken/lådan du ska skicka den i

Mer än hälften av pralinerna i pralinaskarna i DSP 2020 var skadade. Har man inte insats, så åker pralinerna runt i lådan och i bästa fall försvinner bara glansen, men i värsta fall går pralinerna sönder. Vanligaste pralinformen är ju CW2295 och pga att pralinerna är halvrunda, så vill de gärna vända sig i insatsen. Därför är det klokt att använda ”knäckformar” i papper som ytterligare stöd i insatsen. Men tyvärr i många fall så hjälpte inte ens det;(


Viktigt att även ha extra stötdämpning runt pralinasken, innan asken som det skickas i, för att kunna skydda praliner ifall något tungt ställs på asken.
Denna gången hade vi även otur med vädret, det blev väldigt varmt (ca +25 grader) just den veckan då alla praliner skickades. Vissa pralinaskar var helt oskadda men pralinerna inuti helt matta.

Ska man skicka 20 praliner så är det smartast att använda en ask för 24 praliner (lämna bara 4 platser tomma) och sedan ha den asken i Post Nords blåa ask i storlek S. Massor med stötdämpning runt pralinasken i PostNord asken är ett måste.
Vill du dock hålla fraktkostnaden nere och skicka som brev, så får yttre asken vara max 3 cm hög (Går in i brevinkastet) och då har du tyvärr plats bara för pralinasken, inget utrymme för extra stötdämpning.
Härnere är det lite bilder på pralinaskar som jag fotade när jag hade hämtat dem. Fyrkantiga praliner klarar sig vanligtvis bättre pga att de inte vänder sig så lätt. Men förmodligen var Post Nord riktigt våldsam den vecka som tävlingspraliner skickades.