Hacienda San José i Ecuador är femte generationens kakaoodlare som sedan några år tillbaka också tillverkar choklad från egen odling – så kallad Single Plantation Chocolate. Kakaoplantagen har erkänt hög kvalitet på såväl kakao som choklad och all choklad är dessutom certifierad enligt UTZ samt Rainforest Alliance (en ideell organisation som bland annat arbetar för att bevara biologisk mångfald). Förutom kakao odlar man även bananer.

För total kontroll på hela processen, från kakaoböna till choklad, görs allt på plantagen. Efter att man skördat kakaofrukterna, fermenteras kakaobönorna för att sedan soltorkas igen -allt för att säkerställa att slutprodukten (chokladen) inte blir syrlig, utan får en mjuk och rund smakprofil.

Men hur kommer det sig egentligen att ett chokladföretag från Ecuador hamnar i Skåne?
Jo, Gustavo Maron, en av ägarfamiljens kakaoodlare var på besök i Helsingborg för att kvalitetskontrollera bananer och presentera sin kakao, och Gustavo föll för Sverige! Vilken tur för oss!

Hacienda San José hade redan bestämt sig för att skaffa en bas i Europa – men inte var, så istället för att göra som de flesta andra företag, frakta till Europa via hamnar i bland annat Holland valde de istället Helsingborgs hamn. Här är de ensamma om att landa kakao och bananer vilket är ett stort plus, och närheten till Köpenhamns internationella flygplats gör det smidigt att nå resten av Europa.

Nu kan vi i Sverige skryta med att vi har tillgång till högkvalitativ choklad direkt från kakaoplantagen, helt utan mellanhänder. Från en odlare som dessutom tar socialt ansvar för sina arbetare, är rädd om miljön och, inte att förglömma – producerar fantastisk choklad.

Det finns även en svensk sida nu till den som vill handla Hacienda San Jose https://www.harvestofecuador.eu/