För tredje året i rad är det dags för Sveriges största tävling för pralinmakare – Det Stora Pralinslaget 2021. Det ultimata testet för dina kunskaper, smaklökar och din skicklighet! Som vanligt har vi en fantastiskt kunnig jury som ger dig djupgående feedback för att du som pralintillverkare ska fortsätta utvecklas.

Tävlingen arrangeras på lördag den 13 november 2021 i Svabesholm, Österlen, då både delfinalen och finalen sker på samma dag. Passa på och besök Österlen i samband med tävlingen, se alla tävlingspraliner och träffa andra pralinmakare!

Tidsschema lördag 13 november:
kl 11.00 tävlingen börjar, jurygrupper smakar/poängsätter alla praliner
kl 13.00 utlottning av choklad mm (skriv ditt namn på en papperslapp och släng i krukan för att delta. Separat lottning för de tävlande och besökare) Samtidigt tar juryn lunchpaus i caféet.
kl 14.00 TOP 10 praliner smakas/poängsättas av alla jurymedlemmar
kl. 15.30-16.00 fem finalister presenteras och vinnaren koras (om de finns på plats, annars skickas priserna med posten)
kl. 16.00 Röstningen stoppas, vinnare av Sveriges Snyggaste pralin 2021 gratuleras.

Juryn delas i grupper och alla jurygrupper smakar en del av pralinerna (beroende hur många tävlingsbidrag som anländer), ger feedback och poängsätter dessa. De 10 praliner med mest poäng går vidare till final. Dessa finalpraliner bedöms av alla jurymedlemmar där poängen får visa vem som vinner årets tävling, vem som kommer på andra plats osv.

I finalen tar 10 finalpraliner med sig sina poäng från deltävlingen och bedöms av resterande jurymedlemmar i samma poängsystem.

Pralinerna i Det Stora Pralinslaget 2021 kommer att bedömas och poängsättas utifrån följande kriterier:

1. Smak
2. Konsistens, fyllningar, textur
3. Utseende (glans, färg, mönster, jämnhet o.s.v.)
4. Hur utseende matchar innehåll/smak
5. Skal och lockning, tunnhet, krisp, temperering
6. Helhet

0 poäng – Icke bra
1 poäng – OK
2 poäng – Ganska bra
3 poäng – Bra
4 poäng – Väldigt bra
5 poäng – Perfekt

Dessutom tävlar alla praliner i ”Sveriges snyggaste pralin 2021” där det är utsidan som räknas. Här röstar svenska folket via hemsidan. Röstningen är live, vilket innebär att du kan se vem som leder samt hur många poäng varje pralin har fått efter du lagt din röst. Syftet med denna tävling är att alla ska få se hur fina praliner svenska pralinmakare gör!