Vi är väldigt glada att ha Standout Chocolate som en av våra sponsorer i Det Stora Pralinslaget!
Fredrik Martinsson hade – innan han drog igång Standout Chocolate – under flera års tid förälskat sig i den svenska specialkafferörelsen och hade ett stort kontaktnät bland svenska mikrorosterier. Så när han våren 2018 (efter att ha jobbat som projektledare inom bygg- och fordonsindustrin i drygt 10 år) fick chansen att starta något eget, och då föll valet på bean-to-bar. En bransch som är snarlik specialkaffe, men som fortfarande är i sin linda och där möjligheten att göra skillnad är stor.

Standout Chocolate strävar efter ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Företaget bryr sig om miljön, därför använder dem bara ekologiska kakaobönor och ekologiskt rörsocker i sin choklad. Dem bryr sig också om de människor dem jobbar med. Dem ser bland annat till att odlarna får bra betalt för sin kakao – dem betalar mer än det gällande priset på råvarubörsen. Detta gör dem för att uppmuntra kakaobönderna till att utveckla sina odlingsmetoder långsiktigt. Välbetalda odlare är stolta över sitt arbete, håller kvaliteten hög för framtida skördar och kan utveckla sitt lokalsamhälle för kommande generationer.

Att tillverka choklad är ett hantverk och kakaobönorna går igenom en rad processer innan det blir färdig choklad. Innan bönorna rostas varsamt på låg temperatur ska de rensas för hand då skadade och dåliga bönor annars kan påverka chokladens smak. Efter rostning ska bönorna krossas och skalen avlägsnas. Slutligen ska bönorna malas och valsas i stenkvarnar tillsammans med rörsocker många timmar innan den slutliga chokladen nått en flytande kvalitet. Sista stegen i processen är temperering och gjutning till små chokladkakor som sedan packas i sina pastelliga förpackningar som är tillverkade av FSC-certifierad pappersmassa. Den lilla biofilmen som omsluter chokladkakan i förpackningen är tillverkas av en biologiskt nedbrytbar biofilm. Det hela är mycket väl genomtänkt!

Standout Chocolate

Standout Chocolate