Här kommer lite statistik angående smaker i årets tävlingspraliner.
Mest använda (huvud)smaker var kaffe (i 7 praliner), passion (5), kokos (4), havtorn (4), Ingefära (4), hallon (3), äpple(3) och sedan självklart citron, lime & apelsin. Sistnämnda tre citrussmaker används dock oftast som sekundära eller som bakgrundssmaker. Precis som vanilj och salt.
Här räknar jag upp andra smaker som används som tongivande smak: jordgubb, hjortron, päron, kalamansi, gran och blåbär.
Här kommer andra bär- och fruktsmaker mm – björnbär, messmör, morot, fläder, körsbär, yuzu, persika, aprikos, tomat, fikon och mango.
Av kryddor var populärast ingefära som var använt i 4 tävlimngspraliner, följt av lakrits (3) och sedan kanel, kardemumma, saffran, chilli, bergamot, timjan, rosépeppar – alla dessa i 2 olika tävlingsbidrag. Årets tävlande pralinörer är fyndiga; här kommer resterande kryddor som var representerade – lavendel, thaibasilika, sichauanpeppar, rosmarin, doftpelargon, basilika, salvia, fänkål, pepparmynt och svartpeppar.
Kaffe, espresso, svart te och bergamot fanns med i båda som huvudsmaksättning, men även stödjande smak.
Av nötter var mandel populärast (använts i 7 olika tävlingspraliner), följt av hasselnötter (2) och sedan valnötter, pistagenötter och jordnötssmör – tre sistnämnda bara en gång.
Rökta element och tjärsirap tillhörde dem mest fyndiga smaksättningar.
Förutom nötter, var digestivekex & kakaonibs använda för att ge krispigare textur.
Man hade även använt alkohol som smaksäkrare (Cointrea, Malibu, Xante, Fläderlikör, Baileys mm)