Tre månader efter den där vackra semesterdagen i juni 2013 var Fredrik och Ulrika nyblivna chokladfabrikörer och ägare av den fastighet som fabriken huserade i, en enorm gammal byskola från 1893. Där stod de framför entrédörren med sitt lilla flyttlass från Stockholm och en nyckel i handen. Utan erfarenhet inom varken chokladyrket eller hur man sköter en fastighet. Men de hade en klar vision om vad de ville åstadkomma.

Fredrik och Ulrika ville blåsa nytt liv i pralinbranschen. Rådande trend till trots ville de gå från de färgade och pompösa, men ofta smaklösa kreationerna till en mer avskalad och naturlig produkt. De ville sätta smaken i fokus igen och återinföra pralinen som en kvalitetsprodukt ur ett smakperspektiv. Sex år senare var Fredrik och Ulrika en av de första i Sverige att göra choklad hela vägen från kakaoböna till choklad till konfektyr/praliner.

Det viktigaste med chokladen var smaken. Men efter att fördjupat sig i olika kakaosorter, fermenteringen, olika moment i tillverkningsprocessen förstod de att de skulle starta en chokladfabrik. Deras mål var och är fortfarande att skapa choklad av olika kakaosorter som har naturliga, extraordinära smaker. Enkelt, naturligt och äkta blev deras ledord.

Fredrik och Ulrika vill lägga till ytterligare perspektiv på vad choklad kan vara när det gäller smak, och tillsammans med den globala hantverkschokladrörelsen jobbar de med kakao på ett ärligt, hållbart och öppet sätt. Steg för steg arbetar de tillsamman för att förändra chokladindustrin och hoppas att du vill vara med!

Fredrik och Ulrika driver tillsammans Österlenchoklad och Kakaobolaget

Kakaobolaget

Kakaobolaget