Britta Brundin

Britta Brundin har arbetat som säljare av choklad och kvalitetskonfektyr till konditorer, kockar och butiksägare i över 20 år. 
Hon började med att sälja belgiska praliner som butiksbiträde på Godiva Chocolatier på Skomakaregatan i Malmö 1999. Det var på den tiden pralinerna fortfarande producerades enligt originalrecepten från Bryssel med kaffe, cognac, marsipan och praliné och andra klassiska smaksättningar och fyllningar. Där startade hennes passion för choklad och praliner, och framför allt för att prata och förklara smaker och konsistenser. 

   Efter några år sökte hon sig över sundet till Chokoalde Compagniet i Köpenhamn och började som säljare av Valrhona, Kusmi tea och Estate Coffee. Här fördjupades kunnandet om sensorik, kakao och konditori-hantverket genom bland annat besök i franska Tain l’Hermitage där Valrhonas fabrik och berömda l’Ecole de Patisserie ligger och genom besök på chokladmärket Ammas plantage och fabrik i Bahia, Brasilien. Här lärde hon sig också mycket om kaffe och te på företagets eget mikrorosteri Copenhagen Roaster och genom utbildningar om Kusmi Tea.

  Efter åtta år på Chokolade Compagniet gick hon vidare till Lakrids by Johan Bülow där hon arbetade som utesäljare i drygt ett år. Här fick mer kunskap om tillverkning av kvalitetslakrits och om hur man bygger upp ett fint varumärke. Det är inte många konfektyr- och delikatessbutiker i södra Sverige som hon inte har besökt eller haft demo i efter året med Lakrids by Johan Bülow. 

  När Chokolade Compagniets agentur av Valrhona gick över till svenska Werners Gourmetservice valde Britta att fortsätta med sin stora passion; choklad och blev anställd där som ansvarig utesäljare för butik i södra Sverige. Återigen blev det studie- och kundresor till Frankrike hos Valrhona och även Paris för att besöka och gå kurs i sensorik hos det franska tehuset Dammann. Werners håller också i många kurser och utbildningar för kockar och konditorer och den tekniska kunskapen om choklad och patisserie är hög inom företaget.

  De senaste tre åren har Britta spenderat som säljaansvarig och som del i produktutvecklingsteamet hos Malmö Chokladfabrik. Här har hon genom närheten till tillverkningen lärt sig ännu mer om hur de olika produktionsleden från böna till färdig chokladkaka spelar in i smak och kvalitet. 

  Under sommaren 2022 har dock Britta avslutat sin anställning hos Malmö Chokladfabrik för att starta en egen konfektyrbutik, Limhamns Socker Aktiebolag, där hon kommer sälja choklad och konfektyr från varumärken hon stött på och gillat genom åren. Chokladprovningar och en hel del prat om smaker, fyllningar, konsistenser och känslor kommer också hållas i Brittas regi. 

  Brittas smak är klassisk, hennes läromästare har ju varit franska chocolaterier eller konditorer upplärda i Frankrike, så hon är glad för bruna, ofärgade praliner med klassiska smaker. Men hon gillar också att bli överraskad och tagen med storm i nytänkande när det gäller smak- och konsistenskombinationer, så hon ser fram emot Pralinslaget i oktober.